Denne retten er ekte herremat som ble servert til fiskeoppkjøpere fra Portugal og Spania da de besøkte Kristiansund for å kjøpe klippfisk. Husk nå bare på at Bacalao betyr Torsk og at alle de 365 rettene av Bacalao, som en husmor i Porugal må kunne for å bli godt gift, har egne navn - alle sammen.
Denne varianten av Anna i Hønebukta er en ny vri på den opprinnelige. Her er det tilsatt noe sødme og noe nøttesmak for å få en rund og fin rett, som ikke renner over av tomater og olje.
Ingredienser til 3-4 porsjoner
- 500 gram Klippfiskloins som vannes ut i 24 timer
- 1 boks hakkede tomater med basilikum
- Litt soltørkede tomater
- 1 boks hermetiske paprika
- 2 -4 Piri Piri
- 1 meget finsnittet løk
- Hvitløk etter behag
- 2 dl god olivenolje
- ca 600 gram melne poteter (helst Pimpernell) skåret i fine skiver på Mandolin
- 1 pose Pinjekjerner
- 1 liten pakke rosiner eller aller helst tørkede Tranebær
Del opp fisken i passe biter og legg alt lagvis i en ildfast form. Varm opp olivenoljen med den finhakkede hvitløken og knust Piri Piri. Hell dette over ingrediensene i gryta, sett på lokk og bak i ovnen i vel en time ved 200 grader. Server gjerne med et godt olivenbrød.
Anna var kokka til en av Kristiansunds viktigste kjøpmenn. Hun introduserte poteter i Bacalaoen når hun serverte klippfiskoppkjøpere fra Portugal og Spania. Retten ble kjent i moderne tid etter at den ble fast på menyen i restaurant Dødeladen som eies av gitarist Frode Alnes i Dance with the Stranger.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar