Annonse

lørdag 26. september 2015

Nydelig usunn frokost


Av og til får jeg så forbasket lyst til å være så ufornuftig som det går an. I dag var en slik dag. Gikk tur til COOP'en for å kjøpe avis og melk og så lå det to sjokoladecroisanter der i brødhylla og skrek til meg. "Ta oss med, eller blir vi liggende her å mugle" skrek de. Og som den barmhjertige samaritan jeg er, kunne jeg ikke motstå fristelsen til å hjelpe de stakkars bakverkene.

fredag 25. september 2015

Lutefisk

Det er vel ikke mange matretter som skaper så mye debatt, både mht hvordan den skal lages og hva som er nødvendig tilbehør. For ikke å snakke om hva man ska drikke til!

torsdag 24. september 2015

Sprøstekt Rødspette


Flatfisk er en av favorittene mine. Nydelig fiskefett som gjør at det sjelden blir tørt. De er forholdsvis lette å filetere og beina er enkelt å handtere.

Og så smaker det bare helt fantastisk!

Jeg husker at som guttunge pleide jeg å ligge i fremme robåten å stikke rødspette på sandgrunnen. 
Det skjedde i fjæra nedenfor besteforeldrene mine sin gård.

Sjølfisket og så rett i panna etterpå, det var snadder det!

onsdag 23. september 2015

Ovnsbakte nypoteter er nydelig!



Nå er nypotetene på sitt beste og jeg synes det er alt for lite oppskrifter på potet. Kokt er godt og stekt nydelig, bakt er en god variant, men mange andre oppskrifter er også spennende å prøve seg på. Denne minner om de grillpotetene vi bruker ofte, men krydderne og smakene ikke helt de samme.

tirsdag 22. september 2015

Bacãlaobollér

Siden vi i skrivende stund nettopp er kommet tilbake fra Italia og jeg fant denne i en av mine gamle notatbøker, måtte jeg bare dele den på Guttas Kjøkken.
Bacalaoboller er ofte gatemat eller snacks, men kan også serveres som en kosemiddag, slik som beskrevet her.
Jeg blir altså virkelig stolt når jeg rusler gjennom trange gater i en italiensk by og finner skilt hvor det står Bacalhau Nourega. Når jeg også vet at dette har lange tradisjoner og at samlet eksportverdi for fisk gjennom tidene langt overskrider alle oljeinntektene, hopper hjertet gjerne et slag ekstra.

mandag 21. september 2015

Avkokt sei med agurksalat og rømme

Avkokt sei er broren til avkokt laks, dvs kokt kald sei som serveres tradisjonelt med varme poteter, agurksalat, rømme og smeltet smør. Utrolig god mat og vi bare må ha, når vi finner fersk rund sei i fiskedisken.

søndag 20. september 2015

Fårikål i en fei. Høyt trykk er løsningen!

Høsten er fårikål-tid, men er det fint vær og mye sopp og bær i skogen, er det ofte man kommer hjem skrubbsulten. Skal du da vente i to timer før middagen er på bordet, kan de fleste gå på veggen.

Da er løsningen: Trykkoking!!

Noen som husker Racletten??????

Fant raklett-dingsen i kjelleren her forleden dag og fant ut av vi skulle oppfriske gamle kunster. Raclett-ost var faktisk på tilbud på Meny og så var det bare å begynne å samle ingredienser.

Litt biffkjøtt ble rotet fram i fryseren og kuttet i tynne skiver mens det var halvtint. En passe stor svinekotelett kuttes i tynne strimler og litt godt bacon i skiver får følge med det andre kjøttet.

Poteter skrelles, kokes og hodes varme.