Annonse

fredag 25. september 2015

Lutefisk

Det er vel ikke mange matretter som skaper så mye debatt, både mht hvordan den skal lages og hva som er nødvendig tilbehør. For ikke å snakke om hva man ska drikke til!



Noen sverger til å koke den, andre påstår den blir best i mikrobølgeovnen, mens andre igjen påstår den skal i stekeovnen. Min kjære lager den beste lutefisken jeg vet om og hun sverger til den siste metoden.

Hun legger den ut i en form og strør den med grovsalt og lar den ligge kaldt i ca to timer. Så heller hun av det vannet som saltet har trukket ut. Fisken skylles under rennende kaldt vann og så klemmer hun ut resten av vannet som er igjen i fisken.  Fisken legges med skinnsiden ned i en ildfast form og pepper kvernes over den før hun dekker formen med folie. Formen settes inn i ovnen på 200 grader og står der i 40 minutter.

Fast følge til fisken hos oss er: ertestuing, masse bacon i biter, revet brunost og litt sennep eller en sennepsaus.

Andre har dette pluss sirup, tyttebær, gulrotstuing osv, osv

Uansett må du ha gode kokte poteter!

Når det gjelder drikke foretrekker vi en god portugisisk hvitvin, mens andre ikke kan tenke seg lutefisk uten øl og akevitt. Det finnes til og med en egen lutefisk-akevitt på vinmonopolet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar