Annonse

torsdag 31. desember 2015

Snill av silld, ja i alle fall av Matjesild med Vårløk, egg, Løyrom og Currymajones

Svensk Matjesild er fantastisk på smak og konsistens og den kjøper du fortrinnsvis i avlange bokser når du er på Harrytur.
Min barndoms opplevelser mht sild var vel ikke fulle av begeistring. Kokt sild, sildgrynssuppe og spekesild var ikke favorittmiddager. Stekt sild, med crispy skinn og godt med salt, pepper og revne gulrøtter var faktisk godt.

Da jeg gikk på reklameskole i København fikk jeg imidlertid sansen for sild på grovt mørkt brød med diverse tilbehør. Øl og en "lille" hører jo til og var vel med på å gjøre sild til en av mine favoritter.
Senere, i min tid ved Universitetet i Bergen, var sildebrikke på Holbergstuene en favorittrett som passet inn med studielånet.
Merkelig nok er også svenskene utrolig gode på å lage sild. Og mye norskfanget sild er blitt foredlet på ABBA's sildefabrikk.
Denne retten er basert på svensk høykvalitets Matjesild og har sin inspirasjon fra hun som drev Smørregårds-butikken like ved reklameskolen i København.


Til kveldskos til to personer trenger du:1 boks Matjesild (to fileter)
2 vårløk
1 bunt dill
1 dl Curry-majones
To store skiver dansk rugbrød
1/2 glass rognkjeks rogn eller løyrom
1 hardkokt egg

Smør rugbrød-skivene med godt smør og fordel Matjesildfiletene på skivene. Del egget i skiver som fordeles oppå sildefileten. Skjær vårløken i tynne ringer og dryss over silden sammen med litt finhakket dill og legg en real klatt med Curry-majones og litt rogn oppå. Pynt med noen fine dill-stilker.
Serveres med øl og en svensk snaps.

Curry-majones

Dette trenger du:
2 dl solsikkeolje
2 eggeplommer (romtempererte)
2 ss vann
2 ts sennep
2 ts hvitvinseddik
Salt
Karri

Hell alle ingrediensene (unntatt oljen og Karri) i en høy og smal beholder. Sett stavmikseren i bunn og hell over oljen forsiktig, (grunnen til å helle forsiktig er at man sparer ventetid etterpå). Oljen er lettere enn de andre ingrediensene og legger seg på toppen. Stavmikseren står i bunnen av beholderen og vil vispe egg for det meste, og så trekke med litt og litt olje.

Deretter er det bare å gi gass på stavmikseren, og etter som man ser at emulsjonen starter så løfter du litt på stavmikseren. Noen stavmiksere ordner dette selv ved å skape undertrykk og sirkulasjon. Ett minutt senere er majonesen ferdig . Enkelt og greit.

Jeg bruker solsikkeolje fordi den er nøytral i smaken. Bruk en sennep du liker, men Dijon er en klassiker.
Til slutt smaker du majonesen til med Karri og setter den i kjøleskapet minst en time, slik at smakene får sette seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar