Annonse

lørdag 19. september 2015

Østers med Champagneskum og hestebiff med hestebønner, delikatesse-poteter og rødvinsaus




Har du bryllupsdag eller bare har lyst til å overraske din kjære med noe ekstra godt en dag?

Da starter du med sprudlende drikke, mens du åpner noen østers, for som du vet, det er ikke noe som passer så godt sammen som Champagne og nettopp østers.

Østersen serveres i sin egen kraft me bare et par dråper Tabasco og litt champagneskum. Thats it!

Når champisen er slutt er det bare å svi av et par hestebiffer og servere de med godt tilbehør.

Hvorfor akkurat hestebiff? Jo fordi de er garantert møre, har en litt søtere smak enn kukjøtt og det er litt uvanlig.

Noen synes ikke man skal spise hestekjøtt, men sannheten er at mange spiser det ofte, uten å vite om det. Tenk hvor mange spekepølser som fortæres i dette landet, med et høyt innhold av nettopp hest :-)






Østers med Champagneskum


4 østers

1,5 dl hvitvin
0,5 dl eggehvite
1/4 sitron
1/2 blad tørkede alger
Blæretang til anretning, eventuelt grovt salt

Åpne østersene med en østerskniv. Lukt på hver enkelt for å sjekke om de er bra. Østers skal lukte friskt hav, gjør de ikke det så skal de ikke brukes. Løsne østersen fra skallet, men la den bli liggende.
Ta vare på litt av østerssaften, den skal siles. Tilsett Champagne, 1 ts sitronsaft og eggehviten i østerssaften. Miks med en stavmikser og ha over i en Espumaflaske.

Tilsett en gasspatron, rist flasken.

Sjekk at skummet har fått fast konsistens. Tilsett ytterligere en gasspatron for fastere skum.
(Har du ikke Espumaflaske så kan du skumme med en stavmikser. Det blir ikke like fast resultat, men helt ok.)



















Hestebiff

Du trenger to biffer på 150 - 200 gram. Pensle de lett med en nøytral olje og krydre med Maldonsalt og nykvernet pepper. Så er det bare å snu de et par ganger på en grillpanne med høy varme. De ska IKKE være gjennomstekte. Så tar du de ut av pannen og legger de til å hvile med en tynn skive godt smør oppå - og så er det bare å legge opp på fat,  sammen med tilbehøret og nyyyyyte.

Tilbehør:

Poteter. Helst gulløye eller mandel, men delikatessepoteter som er bakt i ovn med hvitløk, olivenolje og masse krydder er også godt til.


Hestebønner til to kjærester:
100 g tørkede hestebønner, hermetiske eller ferske
1 dl olivenolje og 1/2 dl eplecidereddik
1/4 paprika
1 chili
1/4 rødløk
2 fedd hvitløk
1/2 ss havsalt
1 ts svart pepper

Slik gjør du:
Legg bønnene i en stor bolle.
Tilsett olivenolje og eplecidereddik. Rør godt.
Finhakk resten av grønnsakene og tilsett.
Tilsett salt og pepper.
La stå i en time på kjøkkenbenken før servering


Rødvinsaus
Ingredienser
2 sjalottløk
½ fedd hvitløk
½ flaske rødvin
2 dl god kylling- eller kalvekraft
1 ss balsamicoeddik
3 ss romtemperert smør

Fremgangsmåte
Hakk løk og hvitløk og ha det i en kjele sammen med rødvin, kraft og balsamico.
La sausen koke inn til omtrent det halve.
Sil fra løken og pisk inn smør.
Smak til med salt og pepper.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar