Annonse

tirsdag 11. august 2015

Crepes Suzette

Foto: Javier LastrasDet finnes flere historier om hvorfor disse pannekakene fikk navnet sitt. Den ene starter med at en lærling skulle servere pannekaker med saus til prinsen av Wales, den senere kong George den 7. i England.


Prinsen var på reise i Frankrike og skulle ha et bedre måltid på Monte Carlo's Café de Paris  Ved et uhell tok sausen fyr og lærlingen, Henri Charpentier tenkte sjokkert at nå var han ille ute. Han smakte imidlertid på sausen og mente at dette var så godt at han tok sjansen på å servere til prinsen med følge. Prinsen spurte hva retten hete og den snartenkte lærlingen sa Crepes Princess. Prinsen tenkte seg raskt om og pekte så på en ung fransk dame i følget og sa at da burde den heller hete Crepes Suzette som en ære til hennes skjønnhet.

Den andre historien forteller at retten fikk navnet etter Cabaret-skuespillerinnen Susanne Reichenberg. Hun opptråde under kunstnernavnet Suzette. Hun var med i en sketsj der hun lagde pannekaker på scenen. Pannekakene fikk de fra herr Joseph som eide Restaurant Marivaux like i nærheten av teateret. Det var han som fant på å sette fyr på pannkakene for å få publikums oppmerksomhet og for å holde maten varm for skuespillerne som skulle spise dem.
Hva som er sant vites ikke, men jeg foretrekker den første varianten. Uansett, slik lager du denne retten:

2 porsjoner pannekaker:1,5 dl hvetemel
1⁄4 ts salt
2,5 dl melk
2 egg
Bland sammen melet og smøret og tilsett melken litt etter litt til en jevn røre og pisk inn eggene til slutt. La stå en halv time. Så steker du så tynne pannekaker du bare får til. Bruk forholdsvis varm panne, men pass på så du ikke brenner kakene.
Appelsinsaus:2 ss smør
2 dl melis
saft og skall av 1 appelsin
saft og skall av 1 stk sitron
2 ss appelsinlikør
Smelt smør og ha i melisog ha i sitrussaft og skall. La trekke en stund. 
Ved serveringen bretter du pannekakene i to - to ganger slik at du får en trekant. Så legger du den første oppi sausen - i en stekepanne med høye kanter. Når den har trukket litt i sausen, flytter du den ut på kanten og gjentar med de andre crepesene. Til slutt heller du appelsinlikør oppi pannen, lar den få varme seg litt og så tenner du på!

Nyyyyyydelig!!!!

Eller om du vil ta en Gordon Ramsey-vri, så gjør du slik:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar