Annonse

søndag 12. juli 2015

Ungarsk Gulasj



Mat med kraftig smak av kjøtt og varmende krydder. En himmelsk saus som omslutter kjøttet, potetene og grønnsakene. 

Det er som om du kan lukke øynene og føle du sitter på de ungarske slettene der hestene vrinsker i bakgrunnen og du kjenner lukten av bål og gryten som putrer over flammene. Mmmmmm!


Denne retten kan lages tradisjonelt, slik det er beskrevet her, men den kan også lages i trykkoker. Da gjennomfører du pkt 1 - 4 som vanlig, men i pkt 5 heller du det over i trykkokeren og setter du på lokket.. Så er det fullt trykk i 30 minutter.
La trykket synke til du kan ta av lokket og fortsett med punkt 6 og 7.
Du kan også sette på lokket på trykkokeren igjen i pkt 6 og da vil koketiden på potetene og grønnsakene være ca 15 minutter.
Uansett tilberedning, dette er helsikes godt!!!!!

Dette trenger du:
30 g olivenolje
100 g bacon
100 g steke-chorizo (eller ungarsk pølse om du har)
1 stor løk
1/2 hvitløk
2 ss paprikapulver (ungarsk type)
750 g høyrygg
Ca 1,4 liter kraft (av 1,2 liter vann + 1 boks oksekraft)
550 g potet
130 g persillerot
130 g gulrot
1/4 ts karvefrø (valgfritt)
salt og pepper
1,5 ss Dijon sennep

Tilbehør:
1 stor rød paprika i tykke ringer
Brød og smør





Framgangsmåte:

  1. Skjær opp en bit bacon og en bit pølse i terninger på 0,5 x 0,5 cm. finhakk løken og hvitløken. Skjær opp høyryggkjøttet i teminger på 4x4 cm
  2. Ha olivenolje, bacon og pølse i en stor kaserolle, stek på moderat varme i et minutts tid. 
  3. Tiisett løken og hvitløken.
  4. La dette steke i ytterliigere 1 minutt. 
  5. Tilsett paprikapulver og stek videre i ett minutt. Så tilsettes kjøttet og stekes videre i ytterligere ett minutt.Hell på vann/kraft og la det surre i 1,5 timer
  6. I mellomtiden skreller du og kutter potet, gulrot og persillerot i ca 1 cm store terninger. Tilsett grønsakene i gryten og kok videre i ca 40 minutter uten lokk til konsistensen er passe.
  7. Smak til med salt og pepper. Om en liker det kan man ta med litt karve helt fra begynnelsen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar