Klare til bedømming |
Paella er en spansk nasjonalrett som består av kokt ris, olivenolje tilsatt safran og blandet med skalldyr, blekksprut, fisk, fugl m.m. Rundt om i landet er det konkurranser om å lage den beste varianten. Da er man ute på gatene og torgene og koker i store flate panner og lar både dommere og forbipasserende smake. Folkelig, trivelig og godt.
Paella kommer egentlig fra Valencia og betyr direkte oversatt stekepanne.
Ingredienser til 2
Slik gjør du:
- 1/2 kg kyllingbiter, vinger, klubber
- 0,75 dl olivenolje
- Salt, pepper
- 1løk
- 1 chorizo
- Røkt paprikapulver ettter smak
- Tre håndfuller hjerteskjell
- Noen skiver panchetta eller bacon
- 1-2 fedd hvitløk
- 1/2 boks rød paprika
- 1/2 grønn paprika
- Salt, grovmalt pepper
- 1/4 l paellaris eller arborioris (risottoris)
- ½ g safran og litt gurkemeie
- Ca 4 dl kyllingkraft
- Ca. 1 dl tørr hvitvin + 1 dl tørr sherry
- Sitronskall
- 3 medium flådde tomater
- Ca. 14 stk blåskjell
- ½ kg reker
- 2 stk sjøkreps
- 100 g grønne, frosne erter
- Frisk sitrontimian og/eller bladpersille
- Sitron og sherry
Slik gjør du:
Svi paprika med en Creme Brulee-brenner, legg i en bolle med plast over og skrap av skallet. Trengs ikke om du bruker bokspaprika.
Hakk løk og hvitløk og skjær paprika i strimler..
Varm 1/2 dl olje i en vid panne med kanter (sautepanne). Brun kyllingbitene og krydre med salt og pepper. Legg dem over i et ildfast fat og sett i stekeovn ved 125 oC i 15-20 min.
Tilsett resten av oljen i pannen sammen med løk, scorizo ,hvitløk og paprika. Tilsett risen og la surre med til risen er blank. Ha i safran og gurkemeie, fond/kraft/vann, hvitvin og sherry. Tilsett kyllingbitene med stekesjy og vend lett om. Kok opp og la trekke ca. 20 minutter, til risen er mør. Tilsett ev litt mer kyllingkraft.
Legg flådde tomater i båter og grønne erter i gryten og vend lett om.
Smak til med salt og pepper og ev litt revet sitronskall.
Damp blåskjell og hjerteskjell i ca. 5 minutter til de åpner seg. Stek Panchettaen/baconet sprøtt. Rens halvparten av rekene og del krepsene i to.
Hell blåskjell og hjerteskjell (med kraften), reker og kreps (med og uten skall) over ris, grønnsaker og kyllingen og og la alt bli gjennomvarmt.
Pynt med sprøstekt Panchetta/bacon, bladpersille/sitrontimean og sitronbåter.
Server med brød og hvitløksmajones.
Hvitløkmajones (Aioli)Alle ingrediensene bør ha samme temperatur.
4 fedd hvitløk
2 eggeplommer
1/2 ts salt
Pepper
2 ss sitronsaft
1 ss hvitvins eller epleeddik
1 ½ dl nøytralolje+ ½ dl olivenolje
1-2 ss kaldt vann
Slik gjør du:Finhakk hvitløk og rør sammen med eggeplommer, salt, pepper og sitronsaft. Rør inn oljen i en tynn stråle til du får en tykk «majones». Juster med kaldt vann. Smak evt til med litt mer salt og pepper.
Eller bruk stavmikser, raskt og enkelt:
Ha eggeplommer, grovhakket hvitløk, sitronsaft og eddik i et desilitermål. Sett stavmikser ned i desilitermålet og hell i oljen. Kjør stavmikser mens du drar den oppover i deslilitermålet, ”ingrediensene ” vil emulgere (- enkelt sagt: de vil tykne) til en tykk, glatt majones. Hvis majonesen er for tynn tilsett litt mer olje! Smak til med salt, pepper og ev mer sitronsaft.
Tips: Aioli smaker godt til fiskesupper og retter av fisk og grønnsaker.
Paella festival:
This is a festival almost as delicious as the Spanish paella, and only because the vocal point of the festival is eating. Every year the Valencian town of Sueca hosts a Rice Festival and International Paella Contest. This is region that claimed to have given birth to this dish, and the competition attracts paella lovers from all over the country for the ten day celebration. In some ways, however paella and rice are simply markers of a good life, and the festival celebrates all of that with dancing, games, storytelling in addition to drinking and eating. Though in good Spanish form, one night is set aside to pay homage to the town's patron saint, Virgen de Sales, while another day is dedicated to bull fighting. The paella-eating contest is saved until the last day, when a giant pan is cooked, though it has yet to outdo the record pan, a 20-meter rice plate cooked up in nearby Valencia
Hakk løk og hvitløk og skjær paprika i strimler..
Varm 1/2 dl olje i en vid panne med kanter (sautepanne). Brun kyllingbitene og krydre med salt og pepper. Legg dem over i et ildfast fat og sett i stekeovn ved 125 oC i 15-20 min.
Tilsett resten av oljen i pannen sammen med løk, scorizo ,hvitløk og paprika. Tilsett risen og la surre med til risen er blank. Ha i safran og gurkemeie, fond/kraft/vann, hvitvin og sherry. Tilsett kyllingbitene med stekesjy og vend lett om. Kok opp og la trekke ca. 20 minutter, til risen er mør. Tilsett ev litt mer kyllingkraft.
Legg flådde tomater i båter og grønne erter i gryten og vend lett om.
Smak til med salt og pepper og ev litt revet sitronskall.
Damp blåskjell og hjerteskjell i ca. 5 minutter til de åpner seg. Stek Panchettaen/baconet sprøtt. Rens halvparten av rekene og del krepsene i to.
Hell blåskjell og hjerteskjell (med kraften), reker og kreps (med og uten skall) over ris, grønnsaker og kyllingen og og la alt bli gjennomvarmt.
Pynt med sprøstekt Panchetta/bacon, bladpersille/sitrontimean og sitronbåter.
Server med brød og hvitløksmajones.
Hvitløkmajones (Aioli)Alle ingrediensene bør ha samme temperatur.
4 fedd hvitløk
2 eggeplommer
1/2 ts salt
Pepper
2 ss sitronsaft
1 ss hvitvins eller epleeddik
1 ½ dl nøytralolje+ ½ dl olivenolje
1-2 ss kaldt vann
Slik gjør du:Finhakk hvitløk og rør sammen med eggeplommer, salt, pepper og sitronsaft. Rør inn oljen i en tynn stråle til du får en tykk «majones». Juster med kaldt vann. Smak evt til med litt mer salt og pepper.
Eller bruk stavmikser, raskt og enkelt:
Ha eggeplommer, grovhakket hvitløk, sitronsaft og eddik i et desilitermål. Sett stavmikser ned i desilitermålet og hell i oljen. Kjør stavmikser mens du drar den oppover i deslilitermålet, ”ingrediensene ” vil emulgere (- enkelt sagt: de vil tykne) til en tykk, glatt majones. Hvis majonesen er for tynn tilsett litt mer olje! Smak til med salt, pepper og ev mer sitronsaft.
Tips: Aioli smaker godt til fiskesupper og retter av fisk og grønnsaker.
Paella festival:
This is a festival almost as delicious as the Spanish paella, and only because the vocal point of the festival is eating. Every year the Valencian town of Sueca hosts a Rice Festival and International Paella Contest. This is region that claimed to have given birth to this dish, and the competition attracts paella lovers from all over the country for the ten day celebration. In some ways, however paella and rice are simply markers of a good life, and the festival celebrates all of that with dancing, games, storytelling in addition to drinking and eating. Though in good Spanish form, one night is set aside to pay homage to the town's patron saint, Virgen de Sales, while another day is dedicated to bull fighting. The paella-eating contest is saved until the last day, when a giant pan is cooked, though it has yet to outdo the record pan, a 20-meter rice plate cooked up in nearby Valencia
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar