Annonse

lørdag 6. juni 2015

Grillet klippfisk med Spinatstuing og Brandade

Bacalao på en ny måte. Festvarianten av det du kan få servert like ved bymuren i Lucca, i en bakgate i Roma eller i en Fadokneipe i havna i Lisboa. Her kommer fisken til sin rett og er ikke sauset inn i masse tomat.

Når fisken er riktig vannet ut og Brandaden skikkelig varm med et lokk av brødrasp og parmesan er dette inkarnasjonen av middelhavskjøkkenet.

Dette trenger du:

  • 400 g ferdig utvannet klippfisk ryggfilet (loins)
  • Ca 1,5 dl ekstra virgin olivenolje
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 2 ss kapers
  • Spinat og asparges
  • 8-10 oliven
  • 2 små klasetomater
  • 2 ss pinjekjerner
  • 1 ss finhakket chili
  • 1 pose tørkede Tranebær


Slik gjør du:

Vann ut klippfisken i 4-5 dager, følg anvisning på pakken og skift vann daglig.
Del fisken i porsjonsstykker.
Pensle den ene siden med litt olivenolje og legg den med den penslede siden ned i en grillpanne.
Grill/stek i 3-4 min på hver side (avhengig av tykkelse).
Rist Pinjekjernene i tørr panne
Kvitseidsmør og frosen spinat varmes i en panne til vannet har fordampet. Smakssettes med salt og pepper og litt revet muskatnøtt 
Varm opp olivenolje i en stekepanne og surr hakket hvitløk og chilii i oljen i 1-2 min.
Tilsett kapers, oliven, tranebær og asparges, små tomater delt i to og la surre i 2-3 min.


Legg spinaten pent på tallerkenen og anrett fisken oppå
Fordel den varme ”sausen” over klippfisken, dryss over ristede pinjekjerner og server straks.
Potetmos eller aller helst en god Brandade (se egen oppskrift) smaker godt ved siden av.

Brandade

Dette trenger du:

• 100 gr utvannet klippfisk(3-2-1 klippfisk)
• 150 gr mandelpotet
• 2 fedd hvitlløk
• 0,75 dl olivenolje
• 0,75 dl melk/matfløte
• salt og pepper
Brødrasp og Parmasanost

Slik gjør du:

Skrell og del poteter i biter.
Kok i usaltet vann sammen med hvitløk og utvannet klippfisk.
Hell av kokevannet.
Mos til en glatt purè.
Spe med varm melk/matfløte og olivenolje til potetmos konsistens.
Smak til med salt og pepper.
Ha i ildfast form, strø på en blanding av brødrasp og ost og gratiner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar