Annonse

torsdag 4. juni 2015

Hjemmelaget Majones og Remulade

Hentet fra: Ordentligmat.no og Matlidenskap.com

Oppskrift hjemmelaget majones:

Dette er en revolusjon: vanligvis lages majones ved å blande alle ingrediensene med unntak av oljen, og så helle i oljen i en tynn stråle under visping. Dette er viktig for at ikke ingrediensene skal skille seg, men det finnes en mye smartere måte å gjøre dette på: Hell alle ingrediensene (unntatt oljen) i en høy og smal beholder. Sett stavmikseren i bunn og hell over oljen forsiktig, (grunnen til å helle forsiktig er at man sparer ventetid etterpå). Oljen er lettere enn de andre ingrediensene og legger seg på toppen.  Stavmikseren står i bunnen av beholderen og vil vispe egg for det meste, men litt og litt olje… Samme prinsipp, samme regler, men betydelig enklere.

Deretter er det bare å gi gass på stavmikseren, og etter som man ser at emulsjonen starter så løfter en litt på stavmikseren. Noen stavmiksere ordner dette selv ved å skape undertrykk og sirkulasjon. 1 minutt senere er majonesen ferdig . Enkelt og greit.

Bland alt utenom oljen i beholderen.

  • 2 dl solsikkeolje
  • 2 eggeplommer (romtempererte)
  • 2 ss vann
  • 2 ts sennep
  • 2 ts hvitvinseddik
  • Salt
  • evt Pepper.
Blandt alt utenom oljen  i beholderen.Vi velger solsikkeolje fordi den er nøytral i smaken, vær veldig forsiktig med extra virgin olivenolje (EVOO) ettersom det setter en kraftig smak på majonesen. Bruk en sennep du liker, men tradisjonelt er Dijon en klassiker. Smakstilsetningene er selvsagt helt åpen, og f.eks hvitløk gjør dette til en oppskrift på hjemmelaget aioli.

Sett i stavmikseren og hell på oljen. La eggene sette seg i bunn

Det er bare å finne sin favorittmajones, leke med ingrediensene og smaktilsetningene til du finner din perfekte versjon. Da blir det veldig fort slutt på butikkmajo i annet enn krisetilfeller hvor du ikke har egg.  Et par smaksforslag er trøffelolje, karri, pepper, kraft  eller Wasabi. Du er sjefen over din egen minuttmajones.

Remulade
1 dl majones (helst hjemmelaget hvitløksmajones)
1 stor ss. grovkuttet kapers
5 - 6 store skiver med sylteagurk grovkuttet
Litt cayennepepper
Litt finkuttet gressløk eller persille (Dette kan droppes, men gir en fin farge og litt ekstra smak)

For de som liker det kan det være godt med en liten ansjosfilet så lenge du har ansjos av bra kvalitet. Jeg pleier ikke å bruke dette.
Jeg grovhakker alle "grønnsakene" for å få litt tygg i remuladen. Jeg synes det er veldig digg med kombinasjonen av den sursøte sylteagurken og den salte kapersen.

Bland alt sammen til en blanding. Dersom du ikke har laget en deilig hvitløksmajones på forhånd må du smake til med salt, pepper og sitron. Det er ingen problem å ha i mer eller mindre kapers eller sylteagurk. Smak deg frem slik at du finner ut hvordan du lager din favoritt.

Prøv å server remuladen til karbonade eller roastbeef smørbrødet. Den er også kjempefin og god på et hvert smårett, koldt eller tapasbord. Jeg synes remulade er veldig godt sammen med skalldyr som reker og krabbe. Bruk den gjerne som kald saus til fiskepinner, eller annen panert fisk. Dansk rødspettesmørbrød med panert rødspette og hjemmelaget remulade er vel noe av det bedre jeg kan spise. NAM!

Remuladen holder seg fint i ca. 2 - 3 uker i kjøleskapet dersom majonesen er fersk. Hvis den står lenger er det bare å smake først, smaker den godt og lukter slik den skal går det nok fint.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar