Annonse

lørdag 9. mai 2015

Hestebiff med rødløkkompott og bernaisesaus

Hestekjøtt er ikke lett å oppdrive og noen har en viss skepsis mht å spise hest. Det de fleste ikke tenker over er at det er hestekjøtt i mye av de spekepølsene vi digger og at det i andre land drives kjøttproduksjon basert på oppdrett av hest.

Hestekjøttet er mørt, har en nydelig søtlig smak og er magert og fullt av næringsstoffer.

Vi kom over en ytrefilet av hest og lagde to biffer som vi spiste sammen med en potetstappe, rødløkkompott og hjemmelaget bernaise. Utrolig godt. Faktisk den beste biffen vi har spist på utrolig lenge.


Rødløkkompott
  • 2 rødløk
  • 4 ss balsamicoeddik
  • 4 ss sukker
  • salt og pepper
Løken kuttes i båter og surres i gryte med smør. Tilsett sukker og balsamico, la den småkoke under lokk i 20 minutter. Smakes til med salt og pepper.

Bernaise
Til to porsjoner: 2 eggeplommer, 100 gram smør, 1 kork Bearnaiseessens,1 ss tørket Estragon, 1 ts presset sitron og litt nykvernet pepper. Finhakket fersk persille og estragon (kan sløyfes)


 Man kan lage en eddikblanding selv men jeg synes Bearnaise essensen fra Beavais er vel så god som egenprodusert og så er det mindre arbeid å lage sausen. Ang Estragon se innlegget under urter og krydder. 
Smelt smøret på svak varme, det bør ikke bli mer enn 60 grader, men det må ikke være for kaldt heller. Da blir sausen kald. Ha i krydderet, så smakene får satt seg. Hold smøret varmt.
Visp eggeplommene til de begynner å bli litt luftige og rør inn en kork med essens.                                                      Så langt kan man klargjøre retten på forhånd.
Så kommer det som kan være litt utfordrende; Like før servering varmer du eggeplommene over svak varme. Det er viktig å passe på at det ikke blir for varmt. Koagulerer eggene er de ødelagte, men ser du at det begynner å klupe seg kan du kjapt ha i 2 ss iskaldt vann og røre kraftig. Da kan du redde eggene. Eventuelt sett blandingen i en kjele med varmt vann mens du varmer det. Da har du bedre kontroll. 
Rør det varme smøret inn i eggeblandingen i en tynn stråle mens du visper hele tiden.
Press over sitron. Ha over persille og estragon hvis du har friske urter

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar