Annonse

mandag 4. mai 2015

I serien Ekte Guttemat: Sprengt oksebryst med spisskål

Tegneseriefiguren Christian Fiinbeck, en ire bosatt i USA som brått har blitt rik, men som ønsker å holde kontakten med sine gamle venner og holde på mange av sine gamle vaner, som å spise oksebryst med spisskål og slappe av på Olsens bar, til ergrelse for hans kone Fia, som ønsker å klatre på den sosiale stigen. 






Hva er nå dette slags mat? Når kjøttet ble sprengt var det vel ikke noe igjen? Og kål - det var hverdagsgrønnsaken som ikke akkurat sto på ønskelisten. 

Her er forklaringen:
Sprengt kjøtt er det gamle uttrykket for kjøtt som er lettsaltet, og spisskål er den fine, nye, lyse kålen som vi finner på markedet på våren. 

Den karakteristiske spisse formen har gitt kålen sitt navn. Hodene er løse, fargen fristende vårgrønn, smaken mild og konsistensen finere og saftigere enn hos vanlig hodekål, som den jo er en variant av. Den milde, lett søtlige smaken på spisskålen passer så ekstra godt til det kokte kjøttet med sin svake saltsmak. 

En smaksrik rett for Finbeck og alle som er glad i god, gammeldags mat. 

Oppskrift:
2 kg sukkersaltet oksebryst 
Vann og tre laubærblader 

Er kjøttet sterkt saltet, legg det da i vann i 6-12 timer, alt etter hvor salt kjøttet er. Legg kjøttet i gryten og ha på vann så det dekker kjøttet godt, legg i laubærbladene. Kjøttet skal koke til det er mørt, ca. 1-3 timer. Ta opp kjøttstykket, skjær det i mindre stykker og ta bort ben. Legg det på fat og server kål og poteter til. 

Det fremgår ikke av tegneserien i hvilken form kålen skulle serveres, men i kokebøkene lages retten med stuing.

Er du den stolte eier av en trykk-koker kan du koke kjøttet i ca 45 minutter på fullt trykk. Ha gjerne i litt grønnsaker og sil den kraften som danner seg. Ypperlig som basis for sausen. 

Stuet kål: 
1 kg kål 
2 ss margarin 
2 ss hvetemel 
5 dl melk 
1 kns muskat 

Rens kålen og skjær den i litt store stykker. La den koke i lettsaltet vann til den er mør. Ta den opp og la den renne av, skjær den i mindre stykker. Lag en hvit saus av margarinen, melet og melken. Ha i kålen og muskat og la det koke opp. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar