Annonse

fredag 24. april 2015

To Grådige italienere

Jeg er fasinert av kokebøker. Vi har etter hvert noen hyllemeter av dem. Det er på mange måter ytterkantene som fanger min interesse. Tradisjonsmat er ofte samlet i små hefter hvor de gamle godbitene gjemmer seg. I den andre enden finner jeg  kokebøkene som også gir historier og miljø og som derfor er blant favorittene.



En av favorittene blant de siste er "To grådige italienere" av Antonio Carluccio og Genaro Contaldo. Dere husker muligens TV-serien med disse godslige småkranglende gubbene med en genuin interesse for det italienske kjøkken og overflod av gode historier.

Det at de har sine røtter i forskjellige deler av Italia gir også et innsyn i forskjellene mellom de mange regionale italienske kjøkken.

I og med at det er stor forskjell i klima mellom nord og sør, har det stor betydning for råvarene og derved hva man faktisk spiser.

Norditalienerne henviser ofte litt nedlatende til de i sør som bønder, mens de i sør ofte omtaler de i nord som semulespisere. At det er store forskjeller i personlig økonomi mellom landsdelene har også stor betydning for matvanene.

Denne boka kan anbefales på det varmeste. Oppskriftene kobles ofte opp mot historier, der de to gubbene slentrer gjennom hjemlandet og gjenoppdager sitt ungdoms Italia og måltidene.

Oppskriftene er forholdsvis enkle å tilberede og er genuine.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar