Per Adolf "Pelle" Janzon hoppet av sjømannslivet allerede som 19-åring for å realisere drømmen om å studere. I 1863 ble han skrevet inn på Universitetet i Uppsala. Han begynte å studere filosofi og historie. Men så viste det seg at talentet hans var større enn han var klar over. Det skjønte ledelsen ved Det Kongelige Teater i Stockholm, og han ble ansatt på rekordtid.
Her er oppskriften
(hentet fra boka "Smaken av et navn" skrevet av Merethe Lie Hoel og Aase Strømstad):
Har du rester av juleansjosen, er dette en perfekt rett å lage. En "forloren" variant blir det når du bruker saltsildfileter i stedet for ansjos. Jansons Fristelse er en lun og god rett på kalde vinterdager.
Dette trenger du:
2 bokser a ca. 100 g ansjosfileter
8 middels store poteter
2 løk
3 ss smør
3 dl matfløte
2 ss griljermel
Slik gjør du:
Settes i ovnen ved 200 grader i ca 45 min.
La ansjosfiletene renne godt av. Råskrell og skjær potetene i tynne skiver eller strimlet, eventuelt kan de
grovrives. Skjær løken i tynne ringer og fres dem blanke og myke i smør. Legg poteter, løk og ansjosfileter lagvis i smurt, ildfast form, med poteter nederst og øverst.
Fordel resten av smøret over potetene, legg på aluminiumsfolie og stek retten i 30 minutter. Hell på fløte, dryss brød på toppen og stek retten videre uten folie, til potetene er møre. Server Jansons Fristelse med en frisk salat til.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar