Jeg lager den på min måte, men prøver å holde meg nært tradisjonen.
Du trenger:
800 g reinkjøtt delt i biter på ca 3x3 cm
350 g bacon i like store biter som reinkjøttet
1/2 kg margebein av rein
1/2 kg poteter
2 store gulrøtter
et stykke sellerirot pluss et stykke kålrot (kan sløyfes)
En løk i båter
1/2 løk finhakket
Salt og pepper
noen einebær
2 ss smør
2 ss mel
Slik gjør du:
Kok reinkjøttet i godt og vel en time. Tilsett margebeina og baconet og kok videre en halv time til.
Del grønnsakene og potetene i grove biter og ha dem i gryta. Kok videre i ca en halv time. Sjekk at grønnsakene er kokt og at kjøttet er mørt.
Smak til med salt og pepper og einebær og litt chilipulver.
Mens gryta putrer den siste halvtimen lager du en frikassé-saus av smør og mel som røres sammen og tilsettes den finhakkede løken. Så sper du med kraften fra gryta til du har en litt tykk konsistens. La den trekke til løken er kokt.
Smak til med litt sitron og sukker, salt og pepper.
Kjøtt, margebein og grønnsaker legges opp på tallerkenen sammen med sausen. Buljongen serveres i krus
Så er det bare å hive innpå til du er stappmett. Pass på at sofaen er innen rekkevidde!!!!
Samisk mat
Både i dag og før i tiden har samene levd et liv nær naturen. Jakt og fiske var viktig for å skaffe mat, særlig i tidligere tider. Kjøttet og fisken ble røkt, saltet eller tørket for at det skulle holde seg. For mange samefamilier, både kystsamer og innlandssamer, har reindrift vært vanlig. Det er viktig å ta vare på mest mulig av reinen når den blir slaktet. Også innmaten, for eksempel hjertet og blodet, blir brukt. Samene lager blodpølser og steker blodkaker. Dette regnes fremdeles som delikatesser i det samiske kjøkkenet.
Tidligere var det vanlig å lage ost og smør av reinmelken, for samene melket reinsimlene (hunnene). Både reinkjøtt og annen kjøttmat ble spist kokt eller stekt. (kilde: Mat.no)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar