Tørrfisk, hard fisk som har berget liv i generasjoner og som en gang ble brukt som taktekking på leirhytter i Afrika. Ingen annen mat kommer i så mange kvaliteter og blir sortert av vrakere med neser finere enn de beste vineksperter. Vi elsker å bruke den som snacks ved siden av en iskald pils og i det nye arktiske kjøkken er den blitt til delikatesse.
Når vi er innom Tromsø er det blitt obligatorisk å stikke innom vertshuset Skarvens fiskerestaurant Arktandria for å spise grillet tørrfisk. Og ved vårt siste besøk klarte vi å lure til oss den originale oppskriften. Nå er det kommet ferdig utvannet tørrfisk i butikkhyllene, slik at du kan lage denne retten uten å måtte vente flere dager, mens fisken vannes ut.
Dette er Skarvens grilla tørrfisk.
Når vi er innom Tromsø er det blitt obligatorisk å stikke innom vertshuset Skarvens fiskerestaurant Arktandria for å spise grillet tørrfisk. Og ved vårt siste besøk klarte vi å lure til oss den originale oppskriften. Nå er det kommet ferdig utvannet tørrfisk i butikkhyllene, slik at du kan lage denne retten uten å måtte vente flere dager, mens fisken vannes ut.
Dette er Skarvens grilla tørrfisk.
Til 4 porsjoner trenger du:
- 720 g utvannet tørrfiskfilet
- 800 g gulrotstuing
- 800 g Gulløye eller Mandelpotet
- 300 g bacon i terninger
- 50 g smør
- hvitløkssmør til gratinering
- olivenolje til steking
Når du lager dette hjemme, setter du på Ebb-Tide av Pussycats og begynner med å dele fileten i 4 like stykker.
Legg fileten i 5% saltlake i 20 minutter. Kjenn etter om fisken har riktig konsistens og damp den i noen minutter om den er for hard. Saltlake finner du her.
Tørk filetstykkene med kjøkkenpapir og stek ca tre minutter på hver side. Smør nå på hvitløksmør og gratiner i et minutt under grillen i ovnen. Serveres med melne poteter, gulrotstuing og baconterninger og baconfett.
God drikke til tørrfisken er selvfølgelig Mack-øl og aquavit. Men en kraftig portugisisk rødvin er ikke dumt det heller.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar