Annonse

søndag 6. desember 2015

Italiensk Bacalao eller "Merluzzo Italiano"

Klippfisk eller Bacalao, som de sier i sydligere strøk, er populært og lages i minst 1000 varianter.

Vi er vant til den tomatiserte varianten med potetskiver, fisk, tomat og hvitløk, men også italienerne har sin supre måter å tilberede bacalao på. 
Denne kombinerer pasta og klippfisk og kan måle seg med det meste, både som kosemat en lørdag eller ren festmat til mange.
Til oss to bruker vi en pakke klippfisk loins som vannes ut i minst to døgn (følg anvisningene på pakken).




I tillegg trenger du:
  • 150 gram frosset, hakket spinat som surres i litt smør til vannet er fordampet
  • 1 pakke cherrytomater (norske er best)
  • Noen hvitløksfedd, knust og finhakket
  • 1 løk, finsnittet i supertynne ringer vha en mandolin
  • en dæsj timian og muskat, eller 1 ss middelhavskrydder
  • 1/2 chili eller en skvett shirachasaus
  • 1 dl finhakkede hasselnøtter
  • 2 dl matfløte og en dl hvitvin
  • Olivenolje
  • Salt og pepper
  • 200 g hjemmelaget tagliatelle

Slik gjør du det:
Trinn 1
Ta fram en gryte som tåler å kose seg i stekeovnen. La løk og hvitløk simre i en god klunk olivenolje, på svak varme, til løken er blank. 
Så har du oppi spinat, tomater, krydderiene og hvitvinen. Chilien deles i to og frøene bankes ut. Den halve legges hel i gryta. La så dette surre litt og sett til sides.

Trinn 2
Ha oppi fløten og la det koke opp.

Så har du oppi biter av klippfisken, setter på lokk og inn i ovnen med gryta i 20 minutter på 200 grader.
Chili-biten tas ut før pastaen blandes inn. Bland så den nykokte pastaen inn i sausen, forsiktig sånn at fisken ikke blir most.
Servér med et dryss med god olivenolje og nykvernet svart pepper. Et dryss med revet Manchego/Parmesan på toppen gjør underverker.
Lag krutonger av loff som kuttes i små terninger og stekes gyldenbrune i smør. Server dette i en bolle ved siden av.
Da er det vel bare å åpne Ripassoen og nyte . . . . .Klippfisk eller Bacalao, som de sier i sydligere strøk, er populært og lages i minst 1000 varianter.

Pasta grunnoppskrift: 
100 gram mel til ett stort egg, men det er også vanlig med ekstra eggeplommer
Melet kan være 1/3 Semulato di grano duro og 2/3 Farina tipo «00″.

Ha eggene i en foodprosessor og tilsett melblandingen til du har en smidig og fin konsistens. Kna den videre for hand til du kjenner at den er bra. Legg i kjøleskap et par timer minst, men kan også ligge over natta.
Så tar du deigen over på en melet bakeplate og deler den opp i ca 1 cm tykke skiver. Disse kjører du gjennom pastamaskinen til de er på den nest tynneste åpningen. Det er en god ide å laminere deigen på de mellomste hakkene, dvs å kjøre den gjennom for så å brette den noen ganger og kjøre gjennom på nytt på samme åpning. Da blir det lettere å få til selve tagliatellen.
Så er det bare å kjøre gjennom kniven som deler opp pastaflakene til tagliatelle. Ha godt med mel over og rist tagliatellen slik at den ikke kleber seg.
Kok fersk tagliatelle i 2 - 3 minutter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar