Annonse

søndag 19. april 2015

I serien Real Guttemat: Jansons frestelse

Per Adolf "Pelle" Janzon hoppet av sjømannslivet allerede som 19-åring for å realisere drømmen om å studere. I 1863 ble han skrevet inn på Universitetet i Uppsala. Han begynte å studere filosofi og historie. Men så viste det seg at talentet hans var større enn han var klar over. Det skjønte ledelsen ved Det Kongelige Teater i Stockholm, og han ble ansatt på rekordtid. 
Pelle Janzon var ikke bare god til å synge. Han var vissnok helt unik på kjøkkenet. Og hjemmet hans var ofte full av tørste og sultne kunstnerkolleger, som også ble underholdt av Janzon på andre måter. Han var god til å parodiere, og da spesielt urimelige sjefer ved Sveriges største og mest berømte scene.



Her er oppskriften
(hentet fra boka "Smaken av et navn" skrevet av Merethe Lie Hoel og Aase Strømstad): 
Har du rester av juleansjosen, er dette en perfekt rett å lage. En "forloren" variant blir det når du bruker saltsildfileter i stedet for ansjos. Jansons Fristelse er en lun og god rett på kalde vinterdager. 
Dette trenger du:
2 bokser a ca. 100 g ansjosfileter 
8 middels store poteter 
2 løk 
3 ss smør 
3 dl matfløte 
2 ss griljermel 

Slik gjør du:
Settes i ovnen ved 200 grader i ca 45 min. 
La ansjosfiletene renne godt av. Råskrell og skjær potetene i tynne skiver eller strimlet, eventuelt kan de 
grovrives. Skjær løken i tynne ringer og fres dem blanke og myke i smør. Legg poteter, løk og ansjosfileter lagvis i smurt, ildfast form, med poteter nederst og øverst. 

Fordel resten av smøret over potetene, legg på aluminiumsfolie og stek retten i 30 minutter. Hell på fløte, dryss brød på toppen og stek retten videre uten folie, til potetene er møre. Server Jansons Fristelse med en frisk salat til. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar