Annonse

tirsdag 30. mai 2017

Spaghetti Carbonara


Akkurat som mange andre har jeg trodd at en skikkelig Carbonara inneholdt fløte. Jeg levde faktisk i denne villfarelsen helt til jeg så to gamle gubber som godmodig kranglet seg gjennom sitt elskede Italia. Samtidig som de lagde sine versjoner av tradisjonelle retter fra de forskjellige regionene.

Enkelheten og de superbe råvarene er nøkkelen til det Italienske kjøkken. Og Carbonaraen er så enkel at det skal IKKE være fløte i den.


Det du trenger er en god Pancetta, gode oster og spagetti. Og så er det håndlaget. Sørg for at eggene ikke koagulerer og blir eggerøre i stedet for saus. For å lykkes må man ha kontroll på temperaturen og ut over dette er det egentlig såre enkelt.

Etter en tur i Roma hadde vi med både Pancetta og ost og slik ble min hittil beste Carbonara til:


Om du vil lage den selv, trenger du:
  • 100g pancetta
  • 50g pecorinoost
  • 50g parmesan
  • 3 store egg
  • 350g spagetti (De Cecco er veldig bra)
  • 2 fedd hvitløk, skrelt, hele
  • 50 g usaltet smør
  • Maldonsalt og nykvernet sort pepper

Bilde fra: "Where to eat i Rome"

Slik gjør du:

  1. Kok opp en stor kasserolle med vann. 
  2. Finhakk pancettaen, etter å ha fjernet evt. svor. 
  3. Riv begge ostene fint og bland dem sammen. Knekk eggene i en bolle, krydre med litt nykvernet sort pepper og sett til side.
  4. Tilsett 1 ts salt til kokevannet, tilsett spaghetti og når vannet koker opp igjen, la det syde konstant i 10 minutter eller til spagettien er al dente.
  5. Knus hvitløken med knivbladet. 
  6. Mens spagettien koker, stek pannetaten med hvitløk. Ha smørret i en stor stekepanne eller wok, og så fort smøret smeltet, ha i Pancetta og hvitløk. La disse surre på middels varme i ca. 5 minutter, rør ofte, til pancettaen er gylden og sprø. Hvitløken har nå avgitt sin smak, så fjern den med en skje skje og kast den.
  7. Hold pancettaen varm. Når pastaen er klar, løft den fra vannet med en pasta gaffel eller tang og legg den i stekepannen med pancetta. Ikke vær redd hvis litt vann følger med og ta vare på resten av pastavannet.
  8. Bland mesteparten av osten med eggene, og hold igjen en liten håndfull for å drysse over til slutt. 
  9. Ta pannen med spaghetti og pancetta av varmen. 
  10. Hell raskt egg og ost oppi pannen og løft opp spaghettien med spagettigaffel eller en klype, så det blandes lett med eggblandingen. Sausen skal tykne, men ikke koagulere. Ha i litt ekstra pastavann for å holde det fuktig (flere spiseskjeer bør gjøre susen). Du vil ikke ha det vått, bare fuktig. Ha på litt salt, om nødvendig.
  11. Strø over litt ekstra ost og pepper og server med en gang. Hvis retten blir litt tørr før servering, ha i litt mer varmt pastavann og den glatte sausen blir gjenopplivet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar