Vi har prøvd mange oppskrifter og endelig tror vi vi har funnet noe som fungerer.
Det vanskeligste har vært å få til en konsistens som er slik at du kan skjære tynne skiver uten at de ramler fra hverandre. Og det andre vanskelige punktet er å finne ingredienser som har den riktige balansen mellom fett og kjøtt og krydder som gir den riktige smaken.
Så vil du også prøve er dette det du trenger til en kjøttrull på ca 1 kg:
- En slagside på ca 1 kg
- Ca 300 g lammekjøtt med en del fett. til å fyller rullen med
- Bommullstråd og kjøttnål til å sy med
- Nettstrømpe
Krydderblanding bestående av:
- 5 ts salt
- 1 ts sukker
- 1 ts pepper
- 1 ts ingefær
- 1 ts allehånde
- 2 stk middels stor sjaløttøk
- 1 kryddermål saltpeter
I tillegg treger du 4 plater gelatin og 2 ts gelatinpulver
Start med å fintrimme slagsiden så den er omtrent like tykk over det hele. Skjer av kjøtt slika at den er så rektangulær som mulig og fjern eventuelt ben om det er noen.
Legg slagsiden på et brett og skjær det ekstra kjøttet i lange strimler. Så legges disse i en haug på den ene siden av slagsiden og pass på å krydre og fodel gelatin og gelatinpulver innimellom stykkene.
Når dette er gjort ruller du rullskinnet rundt innleggskjøttet og begynner å sy sammen rullen med en kjøttnål og bommulstråd.
Når du er ferdig å sy, trekker du en nettstrømpe over rulle og knytter i begge endene.
Så legger du rullen i en plastpose og legger den i kjøleskapet over natten.
Neste dag skal den trekke i 1 time pr kg kjøttrull ved 80 grader
Når den er ferdig lar du den kjøle seg ned
Legg den i press, først med lite press som siden økes til ca 4-5 kg.
Dette avhenger av hvor hardt du har stappet rullen.
Om du presser for hardt, renner kraft og gelatin ut av rullen og den blir tørr og faller fra hverandre.
Får du til riktig press, blir rullen saftig og får riktig konsistens.
Når den har stått i press over natten lager du en vedlikeholdslake av salt, sukker, laurbærblad og pepperkorn. Her oppbevares rullen over jula.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar