Annonse

lørdag 14. januar 2017

Moules et Frites (Blåskjell og Pommes frites)

Nasjonalretten i Brussel. Første gang jeg var i Brussel var jeg reiseleder for Fylkestinget i Nordland. Vi skulle på informasjonsrunde om oljeboring i nord og besøkte franske oljeselskap i Paris og EU parlamentet i Brussel. 

Jeg hadde Googlet restauranter og hadde fått sterke anbefalinger om  Chez Léon, i fiskegata Rue des Bouchers. Den ligger like bak Grand Place som er ett av de største torg i Europa. I denne gata er det masse fiskerestauranter som ligger tett i tett, med bord både inne og ute og en fantastisk stemning på kveldstid med mat utstilt på de lekreste måter og en himmelsk lukt av nydelig spise. 



Chez León serverer i hovedsak bare Blåskjell eller Moules. De kommer i en rekke varianter, dampede, gratinerte osv osv. En fantastisk kveld med mat og stemning og et godt minne.

Jeg har siden spist der flere ganger, men de siste gangene har jeg vel følt at turistifiseringen er kommet vel langt.  For noen år siden fikk jeg sjansen til å jobbe i Brussel en tid og vi leide en
leilighet i gangavstand fra sentrum og EU Parlamentet. Det beste var at området vi bodde hadde sitt eget torg, Place Fernand Cock . Selv om det er nært alt ligger det utenfor turiststrømmen, og er på mange måter det ekte Brussel. Her finner du den lokale bakeren, slakteren, grønnsakhandelen, et par barer og noen restauranter. Her, når du sitter ute ved et enkelt bord hos restaurant Volle Gas og spiser Moules & Frittes med majones, mens du nipper til en iskald hvitvin, vet du at du er i Europas sentrum.


Slik lager du Moules til 2 personer

1 kg friske blåskjell
3 fedd finhakket hvitløk
2 stk finhakket sjalottløk
1 stk finhakket gulrot
1 stk finhakket sellerirot
1⁄2 stk rød chili , finhakket
4 ss olivenolje
2 dl hvitvin
2 dl kremfløte
3 ss Seterrømme
2 ss frisk kruspersille
en dæsj eller to med sitronsaft

2 porsjoner Pommes Frites
Pommes Frittes krydder
2 skåler Majones

Fremgangsmåte:

Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg hvis du «kakker» på dem, eller skjell som er skadet.
Fres hvitløk, sjalottløk, gulrot, sellerirot og chili i olivenolje i en gryte. Tilsett blåskjell og hvitvin, legg på lokk og damp til skjellene åpner seg.
Ta ut blåskjellene, men la kraften ligge igjen i gryta. Tilsett kremfløte og rømme og kok ned til sausen er passe tykk. Smak til med salt og pepper og en skvett sitronsaft.
Ha blåskjellene tilbake i gryta og vend dem inn i kremsausen.

Pynt med kruspersille og server med grove Pommes Frittes og majones til å dyppe i.

Og selvfølgelig et glass iskald hvitvin. Lukk øynene og tenk på våren i Europas sentrum

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar