Annonse

tirsdag 27. oktober 2015

Hjemmelaget fiskegrateng á la Ingrid


Fra boka Sild, havets sølv, bordets gull
Jeg husker at Fjernsynskjøkkenet var ett av mine favorittprogram. Og å få møte Ingrid Espelid in person var en utrolig flott opplevelse. Under en boklansering på Fiskekroken i Tromsø fleipet hun med restauratør Birger Hansens kniver og var akkurat så trivelig som hun framsto i TV ruta.

Den rutede kokeboka er velbrukt og fiskegrateng er en rett som har fått sin velfortjente plass.








Jeg følger stort sett Ingrids oppskrift, men kan også variere ved å tilføye makaroni og andre ting som er for hånden.

Min grunnversjon er derfor slik:

Du trenger:

1/2 kg hvit fisk, helst Hyse eller Torsk
2,5 dl makaroni
2 ss mel
2 ss smør
melk
Muscat , revet
3 egg
Salt og pepper

Slik gjør du:

Del opp fisken i biter på ca 2x2 cm
Kok makaronien i lettsaltet vann slik at den ikke er helt gjennomkokt, sil av kokevannet og la stå
Lag  en tykk hvit saus av smør, mel og spedd med melk. La koke i 5 minutt og smaksett med muskat, salt og pepper.
La sausen kjølne litt og rør inn eggeplommer, fisk og makaroni.
Eggehvitene stivpiskes og vendes inn i sausen med de andre ingrediensene

Massen has over i en godt smurt ildfast form. Strø over griljermel eller knust kavring og sett inn i ovnen. 200 grader i 45 - 50 minutter burde være passe.

Så er det bare å koke gode poteter og muligens noen gulrøtter

Når gratengen har fått fin farge og er ferdig serverer vi den med poteter og grønnsker og smeltet smør

- Og husk for all del en liten persillekvast!!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar