Annonse

torsdag 15. oktober 2015

Flesk og duppe med Sous Vide gulrøtter

Ekte norsk mat som har blitt laget på litt forskjellig måte rundt om i landet. Lettsaltet flesk har vært viktig for folk og under 2. verdenskrig var det vanlig å ha et uthus med grisebinge selv om man bodde temmelig urbant. Det beste flesket er tørrsaltet med grovsalt og litt sukker. Lakesaltet er også OK, mens mye av flesket som selges i dagligvareforretningene er saltet ved at saltvann er sprøytet inn i flesket. Flesk med så høyt vanninnhold er vanskelig å få pent stekt uten at det blir tørt.



Det er jo enkel mat og likevel utrolig godt. Flesket skjæres i 3 - 4 mm tykke skiver som stekes i smør ved ganske høy varme til det blir gyllenbrunt på begge sider.
Eller:Flesket stekes på bakepapir i 40 minutt på 170 grader i varmluft. Snus  en gang etter 25 minutter.

Serveres med hvitsaus med muscat pluss sous videte gulrøtter og flatbrød.

Sous Vide gulrøtter:
Du starter med å skrelle gulrøtter, dele disse i passe store biter. De legges i vakuumpose med litt Kvitseidsmør, salt og pepper. Har du mye urter i urtehagen, er det helt OK å hive med en neve av de du liker best. Sitrontimian passer godt sammen med gulrøttenes sødme.
Så vakuumerer du og legger posen i SV på 84 grader i ca 50 minutter.


Hvitsausen lager du ved å smelte 3 ss smør i en panne. Ha oppi 3 ss hvetemel og rør sammen. Spe litt etter litt med melk til du har en tykk saus. La den småkoke i minimum 5 minutter og smak til med salt og pepper pluss litt revet muskatnøtt.

Har du ikke Sous Vide, kan du godt koke gulrøtter i vann til de er nesten ferdig. Så siler du av vannet og har de oppi en gryte med litt smeltet smør. Der vender du de til de er helt ferdig og blanke og fine.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar