Annonse

tirsdag 7. april 2015

I serien Real Guttemat: Biff á la Lindstrøm

Helmer Hansen, Roald Amundsen, Adolf Lindstrøm
Det er ofte at flere mener de er opphav til forskjellige retter. Når det gjelder Biff á la Lindstrøm er det noen som hevder at det var en svenske som sto bak denne retten, og noen vil til og med at det var en russer som sto bak. Jeg foretrekker nå uansett denne historien:



Adolf Henrik Lindstrøm som matretten har fått sitt navn etter, var kokk og polarforsker på flere av de større ekspedisjoner både mot Nord- og Sydpolen tidlig på 1900-tallet. 

Som kokk på ferder med Amundsen og Sverdrup, var det ganske sikkert en tøff jobb å lage smakfull og spennende mat av de knappe ingrediensene han hadde til rådighet. Men mannskapet virket meget fornøyd over hans selvkomponerte kjøttkaker hvor hakket sylteagurk, rødbeter og kapers var viktige ingredienser.

Det blir fortalt om Lindstrøm at han var stor og tykk og sjelden forlot skuta slik de andre av ekspedisjonsmedlemmene gjorde. Det eneste som kunne lokke kokken ut, var muligheten for rypejakt. 

Ferske råvarer var selvfølgelig høyt verdsatt på de lange ekspedisjonene. Lindstrøm var også en sindig og rolig mann og var viktig å ha blant mannskapet når «polarnervene» meldte seg og hjemlengselen gnagde i den lange mørketiden og etter flere år i isen.

Lindstrøm var fød i Hammerfest i 1866 og deltok på Sverdrups Fram-ekspedisjon i 1898-1902. Senere var han med Roald Amundsen på oppdagelsen av Nordvestpassasjen med Gjøa (1903 - 1906) og den store Sydpolsekspedisjonene (1910 - 1912). Han deltok også på flere ekspedisjoner til Sibir (1914 - 1916). Lindstrøm døde i 1939.

Dette trenger du for å lage skikkelig ishavskost:

500 g karbonadedeig (Det sies at den opprinnelige oppskriften var med bjørnekjøtt, antakelig fra Isbjørn)
1 ts salt
1 egg
fløte til å spe farsen med
1/4 ts pepper
2 ss potetmel
ca. 1 dl vann
2 ss kapers
3 ss hakket sylteagurk
3 ss hakket rødbete
smør til steiking

Blandes og formes til store biffer som stekes i panne til de er neeeesten gjennomstekt og saftige inni. Poteter er en selvfølge og vi må anta at en kraftig brun saus også var med, sammen med hermetiske grønnsaker. Ferske grønnsaker var det lite av på disse ekspedisjonene, men Lindstøm hadde med frosne moltebær som sørget for C-vitaminer og på den måten hindret at mannskapet fikk Skjørbuk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar