Min fantastiske farmor, Johanna <3 |
Ja lukten av kjøtt og grønnsaker som smeltet sammen til en høyere enhet på søndags formiddag, kunne merkes også utendørs. Når vi var unger og gikk søndagstur brukte vi å gjette på hva som ble laget i de forskjellige husene vi passerte. Brun lapskaus og kjøttkaker i brunsaus var favorittene.
Nok om det. Om du vil lage denne kjøtt og grønnsak-symfonien trenger du:
- 1,2 kg bankekjøtt, høyrygg, mørbrad eller lignende, uten ben
- 3 store løk, grovhakket
- ca ett kilo gode poteter, gjerne litt melne
- ca ett kilo gulrøtter
- ca 300 g kålrot
- ca 300 g sellerirot
- salt og nykvernet pepper
- ca 8 dl kjøttkraft
Slik gjør du:
Kutt kjøttet i terninger ca 2x2 cm og brun det i en stekepanne med godt smør. Ikke ha for mye kjøtt i pannen. Kjøttet skal stekes og få fin stekeskorpe. Ved for lav varme blir det grått og kokt. Stek i flere omganger og kok ut pannen med litt kraft mellom hver gang.
Det ferdig stekte kjøttet har du over i en tykkbunnet kjele, aller helst en emaljert jerngryte sammen med kraften du får når du koker ut pannen.
Brun løken i smør stekepannen til slutt. Ha gjerne i en klype sukker for å få skikkelig karamellisering.
Ha løken over i gryta sammen med grønnsakene som på forhånd er kuttet opp i biter omtrent med samme størrelse som kjøttet. Til slutt har du i kraften.
Så er det bare å la det hele stå å godgjøre seg på svak varme til kjøttet er skikkelig mørt og potetene har begynt å binde sammen de andre ingrediensene. Det tar mellom en og en halv til to timer.
Husk å røre i gryta med jamne mellomrom, slik at det ikke setter seg fast i bunnen.
Har du en Crock Pot, gjør du akkurat på samme måte, men om du setter Crock Poten på low, kan du la den stå å surre for seg selv i 5 til 6 timer.
Serveres med Mormors flatbrød eller skikkelig hjemmelaget - om du er så heldig. Nammmmm!!!!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar