Annonse

tirsdag 17. januar 2017

Ekgkarbonader med Thermomix (TMX)

 Elgkarbonader er noe av det beste jeg vet. Men jeg liker ikke de tørre greiene som serveres av oppmalt elgkjøtt som bare er spedd litt og så stekt. Uansett hvor god saus du lager blir dette så langt fra de saftige og velsmakende som du får ved å blande inn farse. Farsen gir også grunnlaget for bedre smak, i og med at fett er ypperlig til å holde på smak.


Det å blande elgkjøttdeig og farse er en tung og kjedelig jobb som går som en lek om du bruker en Thermomix. Dessuten får du en stor bonus når sausen skal lages,



Du trenger:
  • 400 g elgkjøttdeig
  • 400 g farse
  • salt og pepper
  • ett egg
  • fløte
  • 1 og 1/2 løk



Slik gjør du:
  1. Del en løk i 4 og ha i Thermomixbollen. Kjør i 5 s hastighet 5. Skrap ned sidene med spateren. Del opp farse og kjøttdeig i flere klumper som legges annenhver i bollen
  2. Ha oppi et par ts salt og kjør på elting i 1 minutt. Ha oppi egget og pepper (helst Terrycherry-pepper) og kjør på elting i 1 minutt. Sjekk konsistensen og kjør litt mer om ikke elgen og farsen er tilstrekkelig blandet. Når du er ferdig har du det over i en annen bolle - ikke vask TMX-bollen. Ha oppi en halv løk og kjør 5 sek på hastighet 5. Skrap ned sidene.
  3. Stek en prøvekake i smør og sjekk om smaken stemmer, tilsett mer krydder om nødvendig og kjør et kort intervall. Når du er fornøyd steker du karbonadene og legger de over i en kjele.
  4. Så har du i en god ss smør til og et par ss hvetemel. Dette varmer du opp til melet blir passe brunt. Så skraper du dette over i TMX-bollen. Ha ppi en god dæsj viltkrydder, noen skiver brunost, 4 einebær, en dl rødvin og 6 dl kraft. Så stiller du inn 10 minutter - 100 grader og vanlig røring. Kok uten målebegeret.
  5. Når det er ferdig lar du det kjøle ned litt, sett på målebegeret og kjør i to min på hastighet 5 og opp til 10. Smak til sausen med mer salt og krydder om nødvendig og hell den over elgkarbonadene.
  6. La karbonaden trekke i sausen, mens potetene koker og du lager til ertestuingen.
  7. Så serverer du med et persilledryss og nyrørte tyttebær.
  8. Om du har skogssopp er det nydelig med en soppstuing i tilegg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar