Annonse

mandag 22. august 2016

Bacalao Blanco inspirert av Eilifs tørrfiskform


Klippfisk Loins er noe av det fineste som finnes. En råvare så super og så ren og med en smak som savner sidestykke. Den bare utfordrer deg til å eksperimentere. Og det er ikke bare vi som synes det. Ryktene sier at jentene i Portugal må kunne 365 måter å tilberede Bacalao på, før de kan anses som duglige kjerringemner.


Inspirasjon til denne Bacalaoen fant vi på et matnettsted der Eilif Elvenes Marthiniussen presenterte sin oppskrift på tørrfisk i form. Han antyder at retten kan lages med klippfisk også og da måtte vi bare prøve.

Vi brukte:
500 g ferdig utvannet klippfisk
Gulrot snittet i fyrstikkform på mandolin
Potet skåret i tynne skiver på mandolin
Sellerirot i fyrstikktynne strimler
3/4 Løk
Bechamel-saus
Bifftomat
Noen fedd finhakket hvitløk
1/2 middels blomkål i buketter
200 g baconterninger
1 vårløk

Potetene ble for-kokt noen minutter og så silt av og lagt i bunnen på formen.
Så ble klippfisk-loins skåret i ca 1 cm tykke skiver og lagt over potetene.
En Bechamelsaus av smør mel, litt fiskekraft og mye fløte ble kokt til passe tykkelse og løk, hvitløk og grønnsaker blandet oppi. Smaksettes med pepper, curry, chili, cayenne. Forsiktig med salt siden klippfisken fremdeles har en god del salt i seg. 

Når sausen føles riktig has den over potet og fisk og så har du bacon-terningene, vårløk og skiver av biff-tomat over før det hele toppes med revet Jarlsberg. Her bruker vi ikke Parmesan eller andre tilsvarende oster pga at de ofte har et høyt saltinnhold

Sett formen(e) inn i ovnen på 200 grader og la de stå 45 - 50 minutter til osten er gyldenbrun og sausen bobler langs med kantene.

Vil du lage Eilifs originaloppskrift med tørrfisk i stedet gjør du slik:

Kok/trekk utvanna tørrfesk i 15 min - sil av vann og avkjøl på fat
Lag hvit saus - gjerne med grønnsakbuljong og FLØTE - salt/pepper/karry/chilli/presset hvitløk, ( æ spara ikkje på de to siste )

Blomkål- brokkoli - gulrot /al dénte 
Lettkokte potetskiver 
Legg potetskiver i bunnen av smurt form - bland renset fisk ( i litt store biter ) og grønnsaker i den hvite saus. 
Bruk urter evt annet favorittkrydder du liker 
Danderes over poteter.
Stekt bacon, tomatskiver på toppen. Parmesan - oliven funker utmerket. 
Æ improvisere etter de råvarer som er i kjøleskapet. Som regel finnes det litt å velge i 
Håper dokker syns det høres smakfullt ut. PS! Det funker utmerket med klippfisk også 
170-180 gr 30-45 minutter


Eilif Elvenes Marthiniussen


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar