Annonse

torsdag 30. juli 2015

Auarshau

Alias Smith and Jones
Hodene til Uer (Auar på Nordnorsk) inneholder mye fett og derved både smak og vitaminer. Når ueren er lettsaltet har fiskefettet en kjempefin konsistens også.
Hodene kokes i vann og serveres med kokte gulrøtter og poteter, helst Gulløye eller Mandel.

Fiskekjøttet i nakken er jo forlengelsen av loinsen og kinnmuskelen den beste fisken du kan få. Resten av hodet inneholder flere små muskelgrupper og tunge.
Hjernen er en spesiell delikatesse!




Å spise Auarshau på sivilisert vis er ikke mulig. Her er fingrene eneste brukbare redskap. Så tilstrekkelig med servietter er en nødvendighet.

Auarshau er på en måte fiskemotsatsen til Smalahove og kanskje for spesielt interesserte, men de som prøver får et utrolig herlig måltid som belønning 😍

Nydelig beskrevet av Halvdan Sivertsen:

Ta dæ et hau, del det i to
Suge du auarshau e du go
Vin kan vær deilig og øl går an
Men tell nysalta uer e det best med vann
Det e et salig griseri
Av skinn og brusk og bein når festen e forbi


Slik gjør du:

  • Kok opp vann i en stor kjele. Ha hodene oppi sammen med et par laurbærblad, noen hele pepperkorn og en dæsj sitronsaft. Husk de er salte, så ikke salt i kokevannet. La de trekke ca 20 minutter, litt avhengig av størrelsen.
  • Kok poteter og gulrøtter
  • Server med smeltet smør og nok servietter, glem bestikket :-)
At dette er en Nordnorsk spesialitet understreker Nordlysfotograf Bjarne Riesto i sin blogg på følgende måte:


Og så et nyttig lite tips for nordlysfotografering til slutt: Står du og venter på nordlyset og ingenting hender, er det bare å lire av deg noen saftige gloser, så begynner helt sikkert ting å skje. Og da nytter det ikke med et forsiktig "Fy søren!".Nei, prøv med: Å du steike ramsalte gorrhysa av et auarshau korr lei æ e av å frys. Vil du på momangen snask dæ til å vis det dær oppskrytte grønnjævlige lysjovvet før æ kraume mæ til å ta det dær nerima kamerahælvete å peise det ne i svartmørke fjærsteinan så de dær slogtjyvan av nån skettmåsa kan et dèt å æ slæpp å hør på den dær infernalistiske soprangnellinga fra de dær bleiknæbbate transtinkandes fjærkrækan.Viser ikke nordlyset seg da, så...
Hva Nordlysfotografering har med auarshau å gjøre, vet jeg ikke, men bainnskapen va jo god.


Hør Ståle Utslagsnes lese brev om Auarshau (fra programmet Lønsj)



1 kommentar: